Witamina D - kiedy należy ją stosować?
W przypadku większości Polaków suplementacja witaminy D jest koniecznością. Wskazuje się, że nawet 90% z nas może mieć jej niedobory. Wynika to z tego, że witaminę tą czerpiemy przede wszystkim ze słońca, a tego w okresie jesienno - zimowym w Polsce brakuje. Niedobory witaminy D są natomiast niewskazane, bowiem mogą wywołać osteoporozę i problemy z rozwojem kości. Kiedy i jak stosować suplementację witaminą D?
Witamina D - co to?
Witamina D jest ważnym składnikiem, który wspomaga funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jako jedna z niewielu witamin dostarczana jest nie tylko poprzez dietę, ale także wytwarzana jest na skórze pod wpływem promieni słonecznych - kiedy tych brak, szybko może dojść do niedoborów witaminowych. W związku z tym zimą dieta powinna być bogatsza w produkty, które ją zawierają. Witaminę D odnaleźć można przede wszystkim w rybach morskich (gotowanych, pieczonych lub duszonych - smażenie niszczy witaminę). Niewielkie jej ilości znajdują się również w:
- jajkach,
- pełnym mleku i produktach mlecznych,
- olejach roślinnych,
- wątrobie,
- serach dojrzewających.
Dawkowanie witaminy D
O suplementację witaminy D powinien zadbać każdy w okresie jesienno-zimowym. Suplementacja jest ważna niezależnie od wieku i stanu zdrowia. W zaleceniach Zespołu ds. Suplementów Diety w Głównym Inspektoracie Sanitarnym dzienna dawka witaminy D wynosi:
- dla niemowląt do końca 6. miesiąca życia - 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę) - suplementację witaminy D należy zacząć od pierwszych dni życia dziecka, niezależnie od sposobu jego żywienia;
- dla niemowląt od 7. miesiąca do 12. miesiąca życia - 400-600 IU/dobę (10,0-15,0 µg/ dobę) - w zależności od źródeł pokarmowych witaminy D;
- dla dzieci od 1. roku życia do 18 lat - 600-1000 IU/dobę (15,0-25,0 µg/dobę)
- dla osób dorosłych od września do kwietnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę); od maja do sierpnia - 800-2000 IU/dobę (20,0-50,0 µg/dobę) - tylko wtedy, gdy nie można zagwarantować odpowiedniej syntezy skórnej witaminy D
- dla seniorów 800-2000 IU/dobę (20,050,0 µg/dobę)
- dla kobiet w ciąży 1500-2000 IU/dobę (37,5-50,0 µg/dobę) - suplementację należy rozpocząć nie później niż od II trymestru ciąży. Ginekolog powinien zalecić pacjentce spożywanie witaminy D wkrótce po potwierdzeniu ciąży.
Kiedy należy suplementować witaminę D?
Witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Odpowiada za pobudzenie wchłaniania wapnia i fosforu, zwiększa mineralizację kości, kształtowanie zębów, reguluje wydzielanie insuliny. Oprócz tego witamina D wspomaga komórki szpiku, przez co wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo chroni organizm przed niekorzystnym promieniowaniem, zachorowaniem na cukrzycę, permanentnym zmęczeniem i osłabieniem mięśni. O suplementacje trzeba zadbać koniecznie, jeśli zauważy się u siebie objawy niedoborów witaminy D. Jako te najczęściej wymienia się:
- krzywicę,
- rozmiękanie kości,
- osteoporozę,
- złamania, skrzywienia, zwyrodnienie układu kostnego,
- zniekształcenia sylwetki, złe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego,
- stany zapalne skóry i spojówek,
- osłabienie organizmu,
- zmniejszenie odporności,
- pogorszenie słuchu,
- osłabienie i wypadanie zębów,
- większą podatność na infekcje i choroby autoimmunologiczne - cukrzycę typu I, chorobę Leśniowskiego - Crohna, raka pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, okrężnicy i jajnika.
Witamina D a zdrowy układ moczowy
Po preparaty z witaminą D warto też sięgać, chcąc zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, czyli m.in. pęcherza i nerek. Witamina D zawarta w takich suplementach diety jak Urinal będzie wspierać odporność i dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Regularnie zażywany suplement diety będzie łagodzić objawy nadreaktywnego pęcherza moczowego. Na zdrowy pęcherz moczowy witaminę D najlepiej zażywać w towarzystwie wapnia. To połączenie pomoże złagodzić takie objawy zespołu nadreaktywnego pęcherza jak potrzeba wstawania w nocy, częstość mikcji, nasilenie nietrzymania moczu (kropelkowanie pomikcyjne). Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Warwick i Szpitali Uniwersyteckich w Coventry i Warwickshire wskazują również, że zachodzi związek między niskim poziomem witaminy D a zwiększonym ryzykiem raka pęcherza moczowego.
Komentarze