Śniadanie dla całej rodziny - co przygotować?

ŚniadanieŚniadanie to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia, od którego w ogromnym stopniu zależy, jaki będzie nasz dzień. Okazuje się jednak, że przygotowanie posiłku, który zagwarantuje nam energię na cały poranek, nie jest tak prosty, jakby mogło się to wydawać. Niestety w momencie, gdy spieszymy się do pracy lub szkoły, nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze lub zwyczajnie pomijamy śniadanie. Warto jednak znaleźć chwilę, aby przywitać rodzinę pysznym posiłkiem.

Dlaczego powinniśmy jeść śniadanie?

Jeśli chcemy przeżyć dobry dzień, powinniśmy rozpocząć go od dobrego śniadania. W naszym porannym jadłospisie nie może zabraknąć produktów zbożowych, owoców i warzyw, mięs oraz produktów mlecznych. Z pewnością powinniśmy unikać cukru oraz żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe. Tego typu produkty dostarczą nam wyłącznie pustych kalorii, a z drugiej strony sprawia, że po pewnym czasie zaczniemy być senni i szybko poczujemy głód.

Warto pamiętać o tym, że wartość odżywcza śniadania powinna oscylować w granicach 20-25% wartości energetycznej naszej codziennej diety. Co więcej, osoby, które codziennie o poranku jedzą odpowiednio zbilansowane posiłki, dokonują odpowiednich wyborów żywnościowych. Spożywanie śniadań sprawia, że na naszych talerzach ląduje więcej warzyw, co wpływa pozytywnie na normalizację masy ciała, a z drugiej strony zmniejsza ryzyko wystąpienia zarówno nadwagi, jak i otyłości.

Śniadanie w polskiej tradycji

Jak to mówią - co kraj, to obyczaj. To powiedzenie odnosi się także do śniadań, które w różnych krajach wygląda nieco inaczej. Z badań przeprowadzonych przez Instytut Badań ARC Rynek i Opinia dla marki Tarczyński wynika, że Polacy najchętniej na śniadanie jedzą kanapki (75%), na drugim miejscu znajduje się jajecznica, którą wybiera aż 51% respondentów. Ostatnie miejsce na podium należy do parówek, które jako swój pierwszy posiłek deklaruje 35% badanych.

Szybko i smacznie, czyli parówki na śniadanie

Nie da się ukryć, że wszyscy kochają parówki - zarówno dzieci, jak i dorośli. Co więcej, okazuje się, że przy odrobinie kreatywności i wyobraźni można zrobić z nich naprawdę ciekawe dania, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym mięsożercom. Jak możemy uatrakcyjnić ich serwowanie?

Śniadanie na ciepło

Omlet i parówki, czyli śniadanie dla zapracowanej mamy

Parówki na śniadanie podane z jajkami to duet, którego z pewnością nie odmówi sobie żaden fan ciepłych posiłków. Do przygotowania tego nietuzinkowego śniadania potrzebujemy: parówek z szynki marki Tarczyński, 4 jajek, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, starty ząbek czosnku, szczyptę posiekanej bazylii, ¼ szklanki mrożonego groszku, łyżkę sosu sojowego, sól, pieprz oraz olej do smażenia. Kiedy wszystkie niezbędne składniki znajdą się na stole wbijamy do miski jajka, a następnie roztrzepujemy je widelcem. Gdy jajka są już wymieszane dodajemy sól, pieprz, śmietanę, sos sojowy, czosnek oraz bazylię. Następnie masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do momentu aż jajka całkowicie się zetną. Kiedy całość będzie gotowa, posypujemy omlet groszkiem, a na wierzch kładziemy parówki z szynki marki Tarczyński w taki sposób, aby wzdłuż nich było można złożyć omlet na pół. Całość zwijamy, a następnie chwilę smażymy i podajemy z ulubionymi warzywami i pieczywem.

Parówki w pysznej owijce

Jeśli Twoja rodzina uwielbia parówki musisz koniecznie wypróbować w swojej kuchni przepis na parówki z boczkiem i z serem. Jest to nie tylko proste, lecz także smaczne danie, które z przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, że owiniesz parówki plastrem sera i boczku i lekko podsmażysz. Następnie całość należy piec w piekarniku przez około 10 minut. Parówki na śniadanie w nieco innym wydaniu podajemy w tym przypadku z ketchupem, pieczywem i ulubioną sałatką.

Parówki to idealny produkt na śniadanie. Co więcej, jest to jeden z najczęściej sprzedawanych wyrobów wędliniarskich w naszym kraju. Jeśli planujemy przygotowywać posiłki z tych smakowitych kiełbasek, wybierajmy wyłącznie produkty wysokiej jakości, które zawierają 100% mięsa.

Komentarze