Przydomowy warzywnik - jak założyć? Warzywa łatwe w uprawie

Przydomowy warzywnik w ogrodzieMarzysz o założeniu przydomowego warzywnika, ale nie masz doświadczenia w uprawie warzyw? Nie martw się, wiele gatunków warzyw uprawia się bardzo łatwo i nie wymagają one żadnych specjalistycznych zabiegów pielęgnacyjnych. Ogródek warzywny może z powodzeniem założyć każdy. Wystarczy trochę miejsca w ogrodzie i oczywiście chęci.

Własnoręczna uprawa warzyw to bardzo satysfakcjonujące zajęcie. Takie jarzyny smakują inaczej niż te kupione w sklepie - nie tylko dlatego, że uprawiamy je ekologicznymi metodami, ale również z powodu pozytywnej energii, jaką wkładamy w ich uprawę. Początkujący miłośnicy uprawy warzyw mają do wyboru całkiem sporo bardzo łatwych w uprawie gatunków. Znajdziemy wśród nich zarówno warzywa liściowe o przeznaczeniu typowo sałatkowym, jak i ogórki na mizerię i do kiszenia oraz warzywa typowo obiadowe na przykład fasolka szparagowa. Dowiedz się, jak założyć ogródek warzywny dla początkujących.

Dlaczego warto założyć warzywnik?

Miejsce na niewielki warzywnik znajdzie się w każdym ogrodzie. Warto go założyć, aby zawsze mieć pod ręką podstawowe warzywa na kanapkę, sałatkę czy do obiadu. To bardzo praktyczne i zdrowe rozwiązanie. Warzywa z własnej uprawy są smaczniejsze i zdrowsze niż te ze sklepu, ponieważ mamy pełną kontrolę nad tym, jakie nawozy oraz środki ochrony roślin stosujemy podczas ich wzrostu.

Decydując się na założenie ogródka warzywnego, wybierzmy jego jak najbardziej ekologiczną wersję. Przysłuży się to z pewnością naszemu zdrowiu oraz środowisku naturalnemu. Nawozy sztuczne zastąpmy naturalnymi takimi jak:

  • kompost,
  • obornik,
  • gnojówki roślinne.

Unikajmy także stosowania szkodliwych chemicznych środków ochrony roślin. Warto wiedzieć, że istnieją skuteczne, bezpieczne i w pełni naturalne alternatywy.

Uprawa warzyw, oprócz ogromnych walorów praktycznych i zdrowotnych, może też mieć wymiar terapeutyczny. Praca w ogrodzie pomaga zredukować stres, poprawia nastrój i daje ogromną satysfakcję. Pomyślmy też o włączeniu w prace w przydomowym warzywniku dzieci. Będzie to dla nich świetna zabawa, a przy okazji skuteczna praktyczna edukacja ekologiczna i przyrodnicza.

Ogródek warzywny dla początkujących

Do założenia własnego ogródka warzywnego nie potrzeba wiele. Nie musimy wcale mieć ogromnego ogrodu i wielu grządek. Wystarczy wydzielić niewielki zagon, na którym posadzimy kilka podstawowych gatunków warzyw.

Uprawę możemy prowadzić na grządkach płaskich lub wniesionych zagonach zrobionych z drewnianych skrzynek. To drugie rozwiązanie jest bardzo praktyczne i znacznie ułatwia uprawę, pielęgnację i zbiór warzyw.

Kluczem do sukcesu w uprawie warzyw jest dobrej jakości podłoże. Dlatego starannie przygotujmy miejsce pod nasz mały warzywnik. Warto odchwaścić i spulchnić ziemię oraz wzbogacić ją nawozem naturalnym w postaci kompostu lub obornika. Jeśli gleba w naszym ogrodzie jest kiepska, wówczas powinniśmy zakupić dobrej jakości kompostową ziemię ogrodniczą i wysypać ją w miejscu, gdzie chcemy założyć ogródek warzywny.

Po przygotowaniu miejsca możemy przystąpić do wyboru warzyw i ich siewu lub sadzenia. Większość łatwych w uprawie gatunków warzyw siejemy wprost do gruntu wiosną, bez konieczności uprzedniej uprawy rozsady i jej pikowania.

Warzywa łatwe w uprawie

Łatwe w uprawie gatunki warzyw polecane początkującym miłośnikom ogrodnictwa to:

1. Warzywa liściowe

Godne uwagi gatunki to:

  • koper;
  • szpinak;
  • roszponka;
  • rukola;
  • sałata.

Warzywa te możemy siać co kilka tygodni od wczesnej wiosny do późnego lata, co zapewni nam plony przez cały sezon. Są to gatunki mało wymagające o szybkim wzroście. Zbiory następują w zależności od gatunku i odmiany od 4 do 8 tygodni po siewie nasion.

Warzywa liściowe lubią przepuszczalną, lekką i żyzną glebę. W okresie wiosennym nie wymagają one codziennego podlewania, natomiast w trakcie gorącego lata podlewajmy je umiarkowanie każdego dnia.

Warzywa liściowe nie zajmują dużo miejsca. Możemy wydzielić dla nich osobny zagon lub kilka skrzynek, ale również z powodzeniem możemy uprawiać je pomiędzy rzędami innych warzyw, aby wypełnić puste miejsca.

2. Rzodkiewka

Rzodkiewka to królowa wiosny. Kiedy rozpoczyna się sezon na nowalijki, warto wysiać ją w swoim przydomowym warzywniku. Pierwszych zbiorów doczekamy się już po 4 tygodniach od siewu. Rzodkiewka ładnie rośnie w lekkim dobrze spulchnionym i napowietrzonym podłożu. Wymaga ona regularnego umiarkowanego nawadniania.

Do wyboru mamy mnóstwo bardzo ciekawych odmian rzodkiewki różniących się między sobą kształtem, kolorem oraz smakiem zgrubień. Możemy zasiać rzodkiewki czerwone, białe czy żółte o zgrubieniach podłużnych lub okrągłych. Nie bójmy się eksperymentować z ciekawymi odmianami.

3. Cebula

Łatwą w uprawie rośliną jest również cebula. Wielu początkujących ogrodników obawia się, że jej uprawa jest skomplikowana. Tymczasem nie jest ona wcale trudna, trzeba tylko wybrać jej najprostszy wariant.

Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z uprawą warzyw: to, zamiast uprawiać cebulę z siewu nasion, posadźmy ją z dymki. Wystarczy wiosną kupić w sklepie ogrodniczym przygotowane do sadzenia cebuli i umieścić je w ziemi.

Pamiętajmy, że pod uprawę cebuli nie nadają się gleby bardzo mokre i ciężkie oraz te mocno zakwaszone. Cebula będzie najlepiej rosła w podłożu lekkim, przepuszczalnym i dobrze napowietrzonym.

Podlewamy roślinę umiarkowanie, uważając, by jej nie przelewać, ponieważ może to przyczyniać się do jej gnicia.

4. Ogórki

Ogórki to bardzo wdzięczne warzywo, które szybko rośnie i daje obfite plony. Choć potrzebują one naprawdę dobrej gleby oraz mają duże zapotrzebowanie na wodę i składniki pokarmowe, to ich uprawa nie jest skomplikowana.

Ogórki możemy uprawiać z siewu lub z rozsady. Pamiętajmy, że ogórki są wrażliwe na niskie temperatury, więc ich sadzenia lub siewu najlepiej dokonać, gdy minie już ryzyko wiosennych przymrozków, czyli w drugiej połowie maja.

Ogórki należy podlewać codziennie i regularnie nawozić ekologicznymi nawozami na przykład biohumusem.

Pamiętajmy, że warzywa te nie lubią podlewania bardzo zimną wodą. Dlatego lepiej unikać ich bezpośredniego nawadniania wężem z zimną wodą wodociągową. Lepiej odstawić sobie wodę do podlewania ogórków w wiadrze kilka godzin wcześniej, aby nabrała temperatury powietrza.

5. Fasolka szparagowa

Kolejnym łatwym w uprawie i szybko rosnącym warzywem jest fasolka szparagowa. Do wyboru mamy jej różne odmiany - żółtą, zieloną lub fioletową. Fasolka bardzo obficie plonuje. Jeśli chcemy mieć świeże warzywo przez cały sezon, wówczas warto wysiewać fasolkę regularnie co 10 dni od wiosny do późnego lata. Jest ona gotowa do zboru po kilku tygodniach.

Choć fasolka nie jest trudna w uprawie, to jednak ma dosyć duże wymagania wodne i pokarmowe. Preferuje ona stanowiska słoneczne, lekką przepuszczalną i żyzną glebę oraz umiarkowane, lecz codzienne podlewanie. Lubi nawożenie organiczne takimi naturalnymi odzywkami jak biohumus, kompost czy gnojówki roślinne.

6. Cukinia

Szybkim wzrostem i obfitym plonowaniem odznacza się także cukinia. To jedno z ulubionych warzyw początkujących ogrodników. Cukinia ma podobne wymagania do ogórków. Lubi ona dobrą żyzną glebę, słońce, wymaga regularnego podlewania i jest wrażliwa na niskie temperatury. Nasiona cukinii wysiewamy wprost do gruntu w maju. Warto wysiać warzywo w 2-3 terminach, aby zapewnić sobie plonowanie przez całe lato.

Zbioru cukinii dokonujemy wedle uznania - albo wtedy, gdy warzywa są małe i na ich końcu widać jeszcze wyraźnie resztki płatków kwiatów, albo wtedy, gdy cukinie osiągną większe rozmiary. Nie zwlekajmy jednak zbyt długo ze zbiorami, ponieważ starsze bardzo duże cukinie mają mniej miąższu, a sporo pestek.

7. Marchew

W przydomowym warzywniku początkującego ogrodnika nie może też zabraknąć marchwi. Najłatwiejszym sposobem na jej uprawę jest metod pojemnikowa. Marchew rosnąca w skrzyniach nie wymaga formowania redlin.

Nasiona marchewki wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, które nie ma dużych wymagań glebowych. Lubi lekką ziemię i słoneczne stanowiska. Wymaga umiarkowanego podlewania i nawożenia co 2-3 tygodnie nawozem organicznym do warzyw.

Przed zakupem nasion warzyw zapoznajmy się z charakterystyką najpopularniejszych odmian. Na początek warto wybrać te najbardziej odporne i z krótkim okresem wegetacji. Warto wysiewać nasiona w naszym ogródku warzywnym stopniowo co kilkanaście dni przez cały sezon, by zapewnić sobie świeże warzywa od wiosny do późnej jesieni. Ponadto można również pokusić się o uzupełnienie swojego przydomowego warzywnika kilkoma łatwymi w uprawie i szybko rosnącymi gatunkami ziół na przykład bazylią, szałwią, majerankiem czy oregano.

Komentarze