Olej z opuncji figowej

Olej z opuncji figowejOpuncja figowa (opuntia ficus indica) jest rośliną pochodzącą z Meksyku, ale zaadaptowaną do upraw w wielu ciepłych regionach świata ze względu na jadalne owoce oraz zastosowania medyczne i kosmetyczne.

Opuncja figowa - sekrety

Cenny olej pozyskiwany jest z nasion. Po zbiorze fig suszy się je na słońcu, a następnie wyjmuje z nich pestki, służące do produkcji oleju.

Proces ekstrakcji oleju z nasion jest niezwykle trudny i czasochłonny, ponieważ pestki są twarde, potrzeba ich ok. 1 mln do otrzymania 1 litra oleju i jest on wytłaczany na zimno. Nie da się jednak przecenić jego zalet.

Olej szybko się wchłania, niweluje zmarszczki i doskonale nawilża skórę. Jest to obecnie najlepszy znany preparat przeciwzmarszczkowy, którego efekty zastosowania widać już po kilku dniach. Skóra stanie się wówczas nie tylko gładsza i lepiej odżywiona, ale i elastyczna, a przede wszystkim promienna. Wadą oleju jest jego wysoka cena.

Co zawiera olej z opuncji figowej?

Swoje właściwości olej zawdzięcza niespotykanej w innych roślinach odpowiedniej kompozycji kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy, witamin, oraz pierwiastków śladowych. Ważne są przede wszystkim walczące z wolnymi rodnikami tokoferole, czyli pochodne formy witaminy E.

Ponadto nawilżające działanie fitosteroli hamuje utratę wody przez skórę, wspomaga regenerację naskórka oraz wzmacnia łagodzący i przeciwzapalny wpływ oleju na skórę. Fitosterole czynią skórę elastyczną.

Dobroczynność kwasów tłuszczowych dotyczy nie tylko skóry, ale w tym wypadku obecność w nasionach opuncji NNKT jest kluczowa.

Głównymi są: kwas linolowy Omega-6, którego jest nawet 61% i który odpowiada za wygładzanie i nawilżanie skóry, a także zapewnia ochronę przed promieniami UV oraz wolnymi rodnikami, oraz kwas oleinowy Omega-9 ułatwiający przenikanie składników czynnych w głąb skóry.

Tak unikalna kompozycja kwasów powoduje, że olej z opuncji figowej ma tak silne właściwości przeciwzmarszczkowe, regenerujące oraz ochronne dla skóry.

Oprócz tego oleju z opuncji figowej znajdują się niezbędne pierwiastki. W kilogramie oleju znajdziemy:

  • 1627 mg fosforu;
  • 117 mg magnezu;
  • 533 mg potasu;
  • 470 mg wapnia.

Olej z opuncji figowej pomaga zatrzymać transepidermalny ubytek, co ma ogromny wpływ na niewidoczną barierę ochronną skóry, warstwę lipidową. To powoduje uszczelnienie tkanki łącznej, a w efekcie nie powstają nowe zmarszczki.

Co zyskasz dzięki olejowi z opuncji?

  • spowolnienie procesu starzenia komórek wraz ze stymulacją wzrostu nowych komórek skóry;
  • zmniejszenie głębokości zmarszczek, przy zapobieganiu powstawania nowych;
  • znaczne zmniejszenie tzw. worków pod oczami;
  • zatuszowanie przebarwień skóry oraz blizn;
  • szybkie zmniejszenie porów przy skórze mieszanej i tłustej;
  • ujędrnienie, uelastycznienie oraz nawilżenie skóry;
  • zaniknięcie zaczerwienień a nawet uszkodzeń skóry wywołanych oparzeniami słonecznymi;

Najskuteczniejsze wykorzystanie oleju z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej może być stosowany w postaci surowej do wklepania w twarz. Jest bardzo wydajny i wystarczą do tego celu dwie krople. Głównie jednak jest on dodawany do balsamów i kremów.

Przykładowe mieszanki do masażu oraz do wykorzystania jako balsam do ciała

Ze względu na fakt, że olej z opuncji figowej jest drogi, warto mieszać go z produktami tańszymi:

  • z 75% oleju ze słodkich migdałów;
  • z 80% oleju z awokado;
  • z 85% oleju z pestek moreli;
  • z 90% oliwy z oliwek.

Takie zestawy są sprawdzone i wysoko skuteczne, ale jeżeli kogoś stać, może stosować 100% olej z opuncji, który chociaż drogi, jest wart swojej ceny.

https://domiuroda.pl/pl/p/Na-zmarszczki-Olej-z-opuncji-figowej-100-naturalny-30-ml/51

Komentarze