Olej rycynowy - efekty i przeciwskazania

Olej rycynowyW ostatnim czasie obserwujemy wzrost popularności ziołolecznictwa oraz powrót do naturalnych sposobów dbania o zdrowie. Czerpanie z naturalnej, ludowej medycyny może przynieść nam mnóstwo korzyści, a także może poprawić nasze zdrowie i urodę. Hitem ostatnich lat jest naturalny olej rycynowy, czyli powszechnie dostępny oraz tani specyfik, który może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów. Dlaczego warto zainteresować się olejem rycynowym i jakie są przeciwwskazania do jego stosowania?

Olej rycynowy - co to jest?

Olej rycynowy to naturalna substancja otrzymywana z nasion rącznika pospolitego. Dla celów leczniczych i kosmetycznych tłoczony jest na zimno. Czysty olej rycynowy ma gęstą konsystencję oraz bezbarwny lub słomkowy kolor. Zawiera wysoką zawartość estrów glicerynowych kwasu rycynolowego, dzięki czemu jest powszechnie wykorzystywany jako środek przeczyszczający. Jego niewielka cena oraz wszechstronność zastosowań sprawiła, że specyfik stał się niezwykle popularny i pojawił się w niejednej domowej apteczce czy kosmetyczce.

Olej rycynowy na zaparcia

Pierwotnie olej rycynowy był stosowany przede wszystkim jako środek na zaparcia. W tej roli specyfik sprawdza się bardzo dobrze, a ponadto jest obojętny dla zdrowia i znacznie mniej szkodliwy niż wiele innych leków posiadających działanie przeczyszczające. Olej skutecznie ogranicza wchłanianie płynów i soli, działa zmiękczająco na masy kałowe i ułatwia ich pasaż przez jelita. Ponadto olej działa drażniąco na błonę śluzową, przyspieszając perystaltykę i w konsekwencji wywołując efekt przeczyszczający. Olej świetnie sprawdza się w przypadku sporadycznych zaparć. Wystarczą 1-2 łyżki stołowe oleju, aby wywołać efekt przeczyszczenia.

Olej rycynowy - efekty w kosmetyce

Poza pierwotnym działaniem przeczyszczającym olej rycynowy jest bardzo dobrze znany jako naturalny kosmetyk, który doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów, skóry i paznokci. Olej bardzo dobrze działa na włosy, zarówno na te na głowie, jak i na brwi i rzęsy, wzmacniając je i przywracając im zdrowy blask. Regularnie nakładając olejek na rzęsy czy brwi, możemy spodziewać się ich wzmocnienia oraz zagęszczenia. Aby dokładnie pokryć włoski, należy nakładać je specjalną szczoteczką i uważać, by olej rycynowy nie dostał się do oczu, gdyż może to spowodować ich przekrwienie i łzawienie.

Olej dogłębnie wzmacnia włosy, więc może być z powodzeniem stosowany samodzielnie na końcówki włosów lub wykorzystywany jako składnik maski. Jedną z naturalnych, domowych masek, dających spektakularne efekty jest maska wykonana z oleju rycynowego, żółtek jajek i nafty kosmetycznej. Miksturę tę należy nałożyć na włosy, a następnie obficie spłukać. Składniki zawarte w oleju sprawiają, że włosy nabierają blasku oraz stają się aksamitnie miękkie w dotyku.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego?

Olej rycynowy to skuteczny specyfik, który może być stosowany wewnętrznie- na zaparcia, a także zewnętrznie w kosmetyce. Olej nie powinien być przyjmowany doustnie w czasie ciąży, gdyż może to grozić poważnymi powikłaniami, a w skrajnych przypadkach nawet poronieniem. Ponadto oleju nie powinny przyjmować kobiety karmiące piersią, ponieważ może on przenikać do mleka matki, a jego wpływ na zdrowie dziecka nie został dogłębnie zbadany. Doustnie oleju nie powinny również przyjmować osoby ze stanami zapalnymi narządów jamy brzusznej oraz te, u których występują bóle brzucha, wymioty czy nudności.

Olej aplikowany na skórę może powodować reakcje alergiczne. Dlatego też osoby ze skłonnościami do reakcji uczuleniowych powinny zachować szczególną ostrożność podczas stosowania olejku po raz pierwszy i najpierw nałożyć go na niewielki obszar skóry.

Komentarze