Leczniczy głóg - wsparcie dla serca i nie tylko

Leczniczy głógGłóg - roślina, na którą natknąć się można w wielu ogrodach i parkach, występuje dość powszechnie w naszym klimacie. Niewielkie czerwone kulki na gałęziach krzewów pięknie się prezentują, ale sam głóg może zaoferować nam coś więcej niż tylko walory estetyczne. To także świetne wsparcie dla naszego organizmu. Dlaczego warto go stosować i jakie korzyści może nam przynieść?

Głóg - skąd jego właściwości?

Wewnątrz tych małych, czerwonych kulek, jak i w kwiatostanie kryje się moc leczniczych witamin i minerałów, które mogą korzystnie wpłynąć na pracę naszego organizmu. Kwiaty głogu to przede wszystkim bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B, a także soli mineralnych. Poza tym znajdziemy tam również błonnik i olejki eteryczne.

Wyjątkowych właściwości nie brakuje też samym owocom - te zawierają bogactwo flawonoidów, przeciwutleniaczy hamujących procesy starzenia. W głogu znajdziemy też beta-karoten, witaminę A oraz składniki mineralne, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i sód.

Dlaczego warto stosować głóg?

W jaki sposób wyciąg z głogu (np. taki jak tutaj) może wpłynąć na nasz organizm? To przede wszystkim nieocenione wsparcie dla osób, które na co dzień zmagają się z wieloma stresującymi sytuacjami. Napięcia nerwowe i drażliwość w dłuższej perspektywie mogą być bardzo szkodliwe, warto więc sięgać po składniki, które pomogą nam odzyskać równowagę. Do takich należy właśnie głóg - regularne stosowanie pomaga w wyciszeniu, zmniejsza napięcie, ułatwia zasypianie i wspiera zdrowy sen.

Głóg pomoże nam się nie tylko odstresować, ale zadba także o pracę najważniejszego organu w naszym organizmie, czyli serca. Zawarte w nim składniki i minerały poprawiają także kondycję układu krążenia. Dzięki temu komórki są lepiej zaopatrzone w tlen i składniki odżywcze. Rozszerzają się również nasiona krwionośne oraz spada ciśnienie krwi.

Głóg - w jakiej formie go stosować?

Które części rośliny głogu warto stosować? Lecznicze właściwości zawierają zarówno dojrzałe owoce (zbierane w okresie jesiennym), jak i kwiatostan (najwyższej jakości przetwory można uzyskać z majowych zbiorów).

Głóg można przetwarzać na wiele różnych sposobów. Najpierw należy go ususzyć - najlepiej w suszarni w temperaturze do 40 st. C. Wytwarza się z niego przetwory, nalewki, ziołowe napary i wiele innych.

Natomiast osoby poszukujące największego stężenia składników mineralnych i witamin powinny sięgnąć po wyciąg z głogu dostępny w formie suplementu diety. Regularna suplementacja to niezastąpione wsparcie pracy serca i układu krążenia.

Komentarze