Jak prawidłowo stosować witaminę C olejową?

Olejowa witamina CWitamina C w formie olejowej to preparat, który ma wiele zastosowań. Jednak aby substancja ta faktycznie mogła wykazać swoje działanie, należy ją stosować w ściśle określony sposób. Dowiedz się, jak korzystać z witaminy C olejowej.

Witamina C w oleju: co to takiego?

Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju jest estrową pochodną kwasu askorbinowego. Wewnątrz skóry przekształca się w biologicznie czynną witaminę C. W odróźnieniu od najczęściej stosowanego kwasu L-askorbinowego, jest stabilna i dodatkowo może być rozpuszczana w tłuszczach. Witamina C w formie oleju jest doskonale tolerowana przez skórę: szybko się wchłania i wnika do najgłębszych warstw skóry, gdzie jest najbardziej potrzebna. Właśnie tam zachodzą procesy takie jak tworzenie wiązań hialuronowych, wytwarzanie kolagenu czy elastyny. Wszystkie te związki i białka są niezbędne, aby skóra zachowała jędrność i gładkość. Witamina C, również w formie olejowej, jest jednym z najbardziej znanych i najsilniejszych antyoksydantów. Zapobiega fotostarzeniu się skóry, rozjaśnia cerę, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków.

Z tych powodów Tetraizopalmitynian askorbylu, czyli mówiąc prościej, witamina C w formie olejowej, polecany jest dla wszystkich typów skóry. Na kosmetykach wzbogaconych tą substancją skorzystają osoby z cerą naczynkową, tłustą, z widocznymi oznakami starzenia czy chcące się pozbyć nieestetycznych przebarwień.

Olejowa witamina C

Stosowanie witaminy C w oleju: co warto wiedzieć?

Witamina C w formie olejowej może być dodawana do gotowych drogeryjnych i aptecznych kosmetyków. Jest także nieocenionym dodatkiem do kosmetyków wykonywanych własnoręcznie w domu. Najczęściej stosuje się stężenie 0,5-7%. Warto zaczynać od niższych dawek i dopiero później przechodzić do wyższych, aby mieć pewność, że skóra dobrze reaguje na tę substancję. Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju może być wykorzystana do uzupełnienia serum do cery dojrzałej, serum wspomagającego naczynia krwionośne, a także kremów zmniejszających stres oksydacyjny. Witamina C świetnie sprawdza się także jako składnik kremów na noc i kremów pod oczy. Ze względu na właściwości rozjaśniające, może delikatnie poprawiać koloryt cery i niwelować efekt tzw. cieni pod oczami.

Olejowa witamina C

Jak dodawać witaminę C w oleju do kosmetyków?

Witamina C w formie olejowej od sprawdzonych producentów sprzedawana jest w ciemnych buteleczkach z pipetką ułatwiającą dozowanie. W ten sposób można dokładnie odmierzać ilość preparatu do wzbogacenia czy też wykonania kosmetyku. Witamina C w formie olejowej sprawdzi się także jako dodatek do maseczki: w takim przypadku tradycyjna maseczka z glinki powinna zostać rozrobiona z wodą źródlaną w wyparzonej miseczce, a następnie do mikstury można wkropić witaminę C.

Należy pamiętać, że witamina C nie jest stabilna w wysokich temperaturach: dlatego nie zaleca się podgrzewać kosmetyków z jej dodatkiem. Jeśli wykonanie kosmetyku wymaga podgrzania składników, witaminę C dodajemy na samym końcu, gdy powstała mikstura już ostygnie.

Stosowanie witaminy C jest w pełni bezpieczne, a ewentualne skutki uboczne takie jak odbarwienia skóry zdarzają się niezwykle rzadko. W przeciwieństwie do np. witaminy A i jej pochodnych, witamina C nie jest fotouczulająca, dlatego może być stosowana przez cały rok.

Komentarze