Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej - dlaczego musisz mieć je w swojej kuchni?

Stalowe garnki i patelnieStal nierdzewna najbardziej słynie z tego, że jest odporna na korozję. Między innymi dlatego jest tak pożądanym i powszechnie stosowanym materiałem. Przemysł spożywczy, chemiczny, urządzenia RTV i AGD, mechanika to tylko niektóre gałęzie, które wykorzystują do produkcji ten surowiec. Ma on również szerokie zastosowanie w gastronomii, a także w większości domowych kuchni. Dlaczego warto zainwestować w stalowe garnki i patelnie?

Zalety naczyń ze stali nierdzewnej

Inwestując w wyposażenie kuchni, warto zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej. Lista zalet stali nierdzewnej jest bardzo długa:

  • Materiał świetnie sprawdzi się w przypadku przyborów, które mają stały kontakt z wodą - będziemy mieli pewność, że przy upływie czasu ulubiony garnek czy patelnia nie zardzewieją.
  • Co więcej, stal nierdzewna jest też odporna na działanie kwasów i środków chemicznych oraz wysokich i niskich temperatur.
  • Należy też zaznaczyć, że ten materiał jako jeden z nielicznych spełnia wymagania w zakresie higieny, toksyczności i elastyczności - dlatego jest on bezpieczny w kontakcie z żywnością.
  • Co należy podkreślić, to jej wysoka wytrzymałość - garnki czy patelnie wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia, ścieranie czy zarysowania. To mocno zwiększa trwałość akcesoriów kuchennych ze stali i daje nam pewność, że zakupione produkty będą nam służyć przez wiele lat.

Stal nierdzewna estetycznie się prezentuje

Wszystkich obawiających się o wygląd akcesoriów kuchennych ze stali - uspokajamy! Wyroby z tego tworzywa stanowią wzór dekoracyjnej prostoty. Ich estetyczne i staranne wykonanie z pełną dbałością o detale, zadowoli nawet najbardziej wymagających użytkowników. Cynkowana stal nierdzewna, zarówno błyszcząca, jak i matowa, ładnie prezentuje się w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy mamy wnętrza urządzone w stylu klasycznym, czy bardziej nowoczesnym. Ponadto stalowe naczynia są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości, przez to długo możemy zachować ich nieskazitelny wygląd. Jak więc o nie dbać, by tak się stało?

Stalowe naczynia

Jak dbać o naczynia ze stali nierdzewnej?

Przede wszystkim poleca się, by przed pierwszym użyciem, np. garnka ze stali nierdzewnej, umyć go w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie zagotować wodę i dodać do niej sól (dopiero po jej zagotowaniu się). Naczynia ze stali nierdzewnej możesz myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce.

Jeśli chodzi o codzienne użytkowanie stalowych artykułów kuchennych, to należy trzymać się kilku wskazówek. Istotne jest, aby ustawiać je centralnie w na źródle ciepła tak, aby rozprowadzało się ono równomiernie po powierzchni. Należy dobierać we właściwy sposób wielkość palnika do rozmiarów garnka. Poza tym należy mieszać często potrawę, którą gotujemy, by nie dopuścić do przypalenia jedzenia.

Czego nie należy robić? Przede wszystkim nie powinno się nagrzewać zbyt mocno pustych garnków, a także przechowywać w nich jedzenia przez dłuższy czas.

Stalowe garnki i patelnie

Naczynia ze stali nierdzewnej to najlepszy wybór

Zważywszy na to, ile zalet posiadają naczynia ze stali nierdzewnej, to z pewnością warto przemyśleć zakup kilku artykułów kuchennych z tego tworzywa. Jeśli mamy taki zamiar, to najlepiej postawić na produkty znanych, cenionych marek. Jedną z nich jest firma Zwilling - światowy lider w produkcji najwyższej jakości noży, garnków, patelni i innych akcesoriów kuchennych. Produkty marki to synonim najwyższej jakości.

Garnki Zwilling wyróżniają się nowoczesnym, eleganckim designem, a jednocześnie są bardzo praktyczne. Poza tym, jak wszystkie naczynia ze stali nierdzewnej, wykazują bardzo wysoką odporność na rdzewienie, uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i odkształcenia. Ich ogromną zaletą jest to, że nie pochłaniają zapachów i zachowują smak i aromat przyrządzanej w nich żywności, dlatego potrawy w nich przyrządzane będą doskonale smakować.

Stalowe garnki i patelnie

Marka może pochwalić się również świetną serią patelni Zwilling, które występują w dwóch kategoriach - marka proponuje nam patelnie Zwilling płytkie i głębokie. Płytkie, czyli klasyczne z lekko wypłaszczonymi bokami, idealne do codziennego użytku. Z kolei głębokie posiadają wyższe ścianki. W zestawie z pokrywkami z regulatorem pary idealnie nadają się do przygotowania większej uczty. Niezależnie od tego, jaki model wybierzesz, możesz mieć pewność, że każda z nich idealnie nadaje się do zdrowego, beztłuszczowego smażenia bez ryzyka przywierania i przypalenia.

Chyba nikogo nie trzeba już dłużej przekonywać na temat tego, jak wiele zalet posiadają naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Warto postawić na stalowe produkty najwyższej jakości, by jak najdłużej cieszyć się ich użytkowaniem.

Pełna oferta patelni Zwilling w sklepie Garneczki.pl - https://www.garneczki.pl/produkty/patelnie,58?attributes[marki][]=Zwilling.

Komentarze