Czy podkładki pod tort rzeczywiście mają takie znaczenie?

Podkładki pod tortWielu z nas wybiera paterę, duży płaski talerz, a nawet podaje ciasto wprost z tortownicy. Tymczasem można lepiej: efektowniej, wygodniej, a do tego na pewno bezpieczniej. Podkładki pod tort przydadzą się i do domowych słodkości, i do wypieków przygotowywanych w cukierni. Co trzeba o nich wiedzieć i jak wybrać najlepsze? Podpowiadamy!

Fenomenalny smak, przemyślana kompozycja kremu i owoców, dodatki - to oczywiście ma ogromne znaczenie. Jeśli jednak chcesz, aby ciasto zachwycało na wielu poziomach, musisz zadbać również o odpowiednią prezencję. Dekoracje i detale to "oczywista oczywistość". Jeżeli tort ma wyglądać okazale i reprezentatywnie, nie zapomnij również o odpowiedniej podkładce. Podkładki pod ciasto to kropka nad "i", ostatni sznyt, szczegół, który dopełnia całość. Oprócz tego to element czysto praktyczny.

Podkłady pod tort - co to takiego?

Jeśli pieczesz amatorsko, w domu? Prawdopodobnie składasz, dekorujesz i podajesz tort na plastikowej lub drewnianej desce. To niestety nie wygląda zbyt oszałamiająco. Nawet jeśli zadbałaś o detale i ciasto urzeka wyglądem, to podane w ten sposób traci punkty prezencji.

A wystarczy zastosować podstawkę pod tort! Podkład pod ciasto to specjalna tacka lub podstawa, która służy do prezentowania, efektownego podawania oraz po prostu do przenoszenia czy transportu ciasta.

Podkładki pod tort

Podkładki pod tort - dostępne rodzaje

Zastosowanie znajdują tu różne tworzywa, różniące się między sobą zarówno estetyką, jak i kwestiami praktycznymi. Najprostsze podkładki pod ciasto mają formę litej tektury zabezpieczonej polietylenem. Inne są wykonane z grubszego styroduru. Trzeba pamiętać, że tego rodzaju produkty są jednorazowe. Jeżeli zależy Ci na czymś, czego będziesz używać wielokrotnie, wybierz na akcesoria wykonane z pleksi czy innego trwałego materiału. Oczywiście musi to być tworzywo przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Jaki podkład wybrać?

Najważniejszym kryterium doboru podkładek jest waga ciasta. Do lekkich ciast i tortów oraz do oddzielania pięter wysokich wypieków używa się przede wszystkim cieniutkich, kilkumilimetrowych tekturek. Większe i cięższe torty wymagają stabilniejszej podstawy. Do prezentowania oraz transportowania dużych ciast nadają się więc podkłady o grubości kilkunastu milimetrów - nawet do 20. Sprawiają, że przenoszenie i przewożenie tortu jest bezpieczniejsze, dodatkowo to niezaprzeczalny element dekoracyjny.

Dostępne są także tacki na pojedyncze porcje ciasta. Przydadzą się Ci się nie tylko w przypadku, gdy profesjonalnie zajmujesz się pieczeniem i prowadzisz cukiernię, ale także, gdy robisz to okazjonalnie i hobbistycznie. Cienkie tekturki na pewno będą wyglądały bardziej elegancko niż jednorazowe talerzyki.

Kolory i kształty podkładek pod ciasto

Tacki pod tort dostępne są w różnych kolorach. Wszystko po to, aby stworzyć idealną, konsekwentną kompozycję - nie tylko smakową, ale i estetyczną. Dzięki temu podstawka pod tort doskonale współgra z pozostałymi dekoracjami, np. owocami, detalami, świeczkami itp. Najpopularniejsze są podkładki złote oraz srebrne - dodadzą nieco "glamouru" Twoim wypiekom. Interesującą opcją na pewno są czarne tacki na ciasto, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na uzyskaniu kontrastów. Perłowo-białe będą z kolei niewidoczne i dyskretne.

Do wyboru masz również różne kształty. Największa jest oczywiście oferta podkładek okrągłych, jednak dostępne są także kwadratowe oraz prostokątne.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Z pewnością na wykończenie podkładki pod ciasto. Zastosowanie warstwy laminatu sprawia, że podstawki są higieniczne, a do tego nienasiąkliwe. Możesz wybrać tackę o wykończeniu matowym lub lekko połyskliwym - w zależności od tego, jak planujesz udekorować ciasto.

Tacki pod tort - bezpieczeństwo przede wszystkim

Pamiętaj, że wszystkie akcesoria przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą mieć odpowiednie certyfikaty potwierdzające ich bezpieczeństwo. Dzięki temu zyskujemy pewność, że tworzywa, barwniki, laminaty nie wejdą w niepożądane reakcje z żywnością. To jednak nie tylko kwestia zdrowia, ale także smaku. Jeżeli tekturka zmięknie pod wpływem wilgoci itp., negatywnie wpłynie to na jakość deseru.

Czy podkładki pod tort rzeczywiście są niezbędne? W większości sytuacji tak! Nawet jeżeli pieczesz tort na rodzinną uroczystość. Dobrana podstawa pozwoli Ci zadbać o prezencję wypieku i jednocześnie ułatwi jego przenoszenie i transport.

Komentarze