Co jeść, aby mieć dobrą kondycję?

Dobra kondycja i figuraRegularna aktywność fizyczna, odżywki, suplementy - na pewno znasz co najmniej kilka sposobów na to, aby poprawić swoją kondycję. Wiele osób zapomina, że w utrzymaniu dobrej formy pomaga także zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta. Co jeść, aby tryskać energią i czerpać jeszcze więcej radości z treningów?

Zdrowe tłuszcze

Jedną z ważniejszych ról, jaką odgrywają tłuszcze w organizmie, jest dostarczanie energii. Tkanka tłuszczowa, znajdująca się pod skórą, jest swego rodzaju magazynem, gdzie organizm gromadzi energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym tłuszcze chronią przed utratą ciepła. W zdrowej diecie należy skupić się na tłuszczach roślinnych. Do codziennego menu warto wprowadzić: oliwę z oliwek, olej z orzechów włoskich i masło arachidowe. Świetnym dodatkiem do domowych koktajli są wiórki kokosowe - tłuszcze z kokosa to solidna dawka energii.

Podstawowy budulec, czyli białko

Białko służy do odbudowy zużywających się tkanek. Poza tym bierze udział w poprawie pracy układu odpornościowego oraz reguluje ciśnienie krwi. Na wysoką podaż białka w diecie powinny zwrócić uwagę szczególnie te osoby, które chcą zbudować masę mięśniową. Białko wspomaga proces regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym i umożliwia szybką adaptację do kolejnego treningu. Najlepsze źródła białka dla osób aktywnych to: drób, chuda wołowina, jajka (od kur z wolnego wybiegu) i jogurt naturalny. Jeśli poszukujesz dobrze zbilansowanej diety na masę mięśniową, warto sprawdzić ofertę cateringów dietetycznych.

Węglowodany - paliwo dla organizmu

W zdrowej diecie trzeba pamiętać o odpowiedniej podaży węglowodanów. To dzięki tym związkom możliwa jest praca wszystkich narządów (w tym mózgu) oraz utrzymanie prawidłowej temperatury ciała. Węglowodany dostarczają niezbędnego paliwa, które daje moc do działania. W diecie sportowca nie może zabraknąć: pieczywa pełnoziarnistego, płatków i ciastek owsianych, ryżu basmati oraz batatów.

Moc warzyw i owoców

Warzywa i owoce są źródłem węglowodanów, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Można je jeść jako dodatek do obiadu lub zabrać na siłownię w formie przekąski między ćwiczeniami. Poniżej krótka lista warzyw i owoców, które zawsze warto mieć pod ręką.

  • Banany - to świetne źródło potasu. Jedz banany regularnie, a zauważysz, że rzadziej łapią Cię skurcze mięśni.
  • Mandarynki - spora dawka węglowodanów i przeciwutleniaczy. Wspomagają regenerację po wysiłku.
  • Mango - źródło węglowodanów, przede wszystkim glikogenu - wielocukru, który daje energię do ćwiczeń.
  • Owoce leśne - wzmacniają system odpornościowy. Świetny dodatek do koktajli energetycznych.
  • Czerwona cebula - źródło kwercetyny, czyli przeciwutleniacza, który wymiata z organizmu wolne rodniki.
  • Papryka - czerwona papryka to świetne źródło witaminy C.
  • Szpinak - zawiera przeciwutleniacze, które pomagają zregenerować ciało po intensywnym treningu.
  • Brokuły - źródło karotenu i wapnia, czyli kluczowego składnika do budowy mięśni.

Masz wątpliwości, jak ułożyć dietę na dobrą kondycję? Skorzystaj z porady dietetyka, na przykład z dobrej firmy cateringowej. Specjalista wyliczy Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne i podpowie, jakie produkty warto wprowadzić do jadłospisu.

Źródło: www.maczfit.pl.

Komentarze