Występowanie naturalnej witaminy D - w jakich produktach ją znajdziesz?

Produkty zawierające witaminę DWitamina D jako jedyna może być samoistnie produkowana przez organizm z cholesterolu, gdy skóra jest eksponowana na słońce. Jak jednak dostarczyć sobie jej właściwą ilość w pochmurne, zimowe dni? Można wspomagać się dietą. Warto, by produkty bogate w witaminę D trafiały na talerz jak najczęściej.

Witamina D jako jedyna może być samoistnie produkowana przez organizm z cholesterolu, gdy skóra jest eksponowana na słońce. Jak jednak dostarczyć sobie jej właściwą ilość w pochmurne, zimowe dni? Można wspomagać się dietą. Warto, by produkty bogate w witaminę D trafiały na talerz jak najczęściej.

Funkcje witaminy D w organizmie

Witamina słońca ma ważne znaczenie dla zdrowia. Jest to bowiem składnik, który ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego oraz wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi. Dzięki niej zęby i kości pozostają zdrowe. To jednak nie koniec zbawiennych właściwości witaminy D. Ich lista jest długa, a badania pokazują, że jej niedobór leży u podłoża różnych problemów zdrowotnych, a spektrum jej działania może być znacznie szersze. W rzeczywistości zarówno w Polsce, jak i Europie wiele osób cierpi na zbyt niski poziom witaminy słońca.

Według badań w każdej grupie wiekowej deficyt tego składnika dotyka nawet 90-95 proc. populacji. By witamina D mogła być dostarczana w odpowiednich ilościach, należałoby spędzać przynajmniej 15-20 minut na świeżym powietrzu i eksponować ciało na słońce. Jest to utrudnione, a nawet niemożliwe w pochmurne dni i większą część roku. Ponadto wystawianie się na promienie słoneczne bez filtrów może grozić poparzeniami i chorobami skóry. Dlatego też tak ważne jest, by spożywać zbilansowane posiłki bogate w słoneczną witaminę.

Gdzie występuje witamina D?

W praktyce utrzymanie witaminy D na właściwym poziomie tylko przy pomocy diety jest znacznie utrudnione. Niewiele pokarmów ma dużą zawartość tego składnika, a co za tym idzie, trzeba spożywać ich ogromne ilości. Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste, morskie ryby np. węgorz i łosoś. Składnik ten można także dostarczyć sobie, spożywając śledzie, makrelę, tuńczyka i sardynki. Inne produkty, które zawierają witaminę słońca to jaja, żółty i dojrzewający ser, mleko i oleje roślinne. Jak wiadomo, dieta większości osób jest uboga w ryby morskie. Ponadto panujące warunki klimatyczne sprawiają, że trudno o uzupełnienie poziomu witaminy D przy pomocy fotosyntezy ze słońca. Dlatego też zaleca się suplementację tego składnika jesienią i zimą, a w wielu przypadkach także przez cały rok.

Naturalna witamina D

By uświadomić sobie, że suplementacja witaminy D może być niezbędna, warto dowiedzieć się, ile produktów, które są jej naturalnym źródłem, trzeba dziennie spożywać. Aby dostarczyć sobie 1000 j.m. witaminy D dziennie, trzeba jeść ok. 660 g makreli lub 200 g. pieczonego łososia każdego dnia. W przypadku innych produktów wartości te wynoszą np. 20 jaj lub 80 litrów mleka. Ewentualnie można także spożywać kilka kilogramów sera żółtego dziennie. Czy jednak taka dieta będzie zdrowa i możliwa do utrzymania w długim okresie? By uniknąć takich dylematów, lepiej zapoznać się z właściwym dawkowaniem suplementów z witaminą D.

Autor: www.sloncewpigulce.pl.

Komentarze