Tarta śliwkowa z lodami śmietankowymi a'la babcia Marysia

Tarta śliwkowaZa oknem mamy już jesienną pogodę, coraz częściej pada, wieje i jest zimno, a na targach i straganach rządzą śliwki. Kupimy teraz: węgierki, śliwki prezydenckie, renklody oraz wiele innych odmian, o których niektórzy z nas nawet nie słyszeli. Najbardziej znana i niesamowicie popularna jest śliwka dąbrowicka. To bardzo słodka i soczysta odmiana tych owoców.

Skoro mamy w sklepach tak dużo dorodnych śliwek to aż nie wypada, żeby się zmarnowały. No wyobraźcie sobie jesienny wieczór przy kominku, z kubkiem herbaty, ciepłą tartą, a nie niej rozpływającymi się lodami. Brzmi zachęcająco?

Śliwki

Taka wizja niezwykle kojarzy mi się z moją babcią Marysią, która jest mistrzem słodkości, a ciasta, ciasteczka, biszkopty, torty i kremy, nie mają przed nią tajemnic. Moim ulubionym ciastem jakie przygotowywała każdej jesieni, dodając śliwki ze swojego sadu, była właśnie ta prosta tarta ze śliwkami. Coś pysznego!

Tarta śliwkowa z lodami dla opornych

Od razu zaznaczam, że jest to tarta dla opornych na jakiekolwiek pieczenie i tych, opisujących się jako „dwie lewe ręce do pieczenia”. Jedyne czego potrzebujecie to ciasto kruche, którego wykonanie jest maksymalnie proste, a zawsze możecie poprosić o pomoc męża albo dzieciaki. Polecam wykorzystać foremkę do tarty, której średnica to 28 centymetrów.

Składniki:

  • Pół kostki zimnego masła
  • Półtorej szklanki mąki tortowej
  • Trzy łyżki cukru pudru
  • Żółtko
  • Troszkę soli
  • Tłuszcz do wysmarowania formy
  • Około kilograma śliwek
  • Cukier wanilinowy
  • Cukier trzcinowy do posypania śliwek
  • Ulubione lody (ja z doświadczenia polecam lody śmietankowe Bracia Koral - Lody jak Dawniej)

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta na tarte. Jak? Mąkę wysypujemy na stolnicę i dodajemy do niej cukier puder, zimne masło i ciachamy wszystko nożem. Dodajcie żółtko i szybko zacznijcie zagniatać ciasto. Trochę to potrwa. Zagniatajcie na tyle długo, aż ciasto samo będzie bez żadnego problemu odklejać się od Waszych rąk. Kiedy jest już gotowe, owińcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki.

PS. Kiedy kupujecie formę do tarty, koniecznie zdecydujcie się na tą z wyjmowanym dnem. Dzięki temu, wasza tarta po wyjęciu będzie miała idealny kształt.

Wypieki ze śliwkami

Odpowiednią foremkę nasmarujcie tłuszczem, a w między czasie niech Wasz piekarnik grzeje się do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkujcie i ułóżcie w miarę równo w formie, dociśnijcie dobrze boki, a następnie podpiekajcie je 15 minut. W międzyczasie śliwki pokrójcie na ćwiartki. Kiedy ciasto ostygnie, ułóżcie na nim ciasno śliwki, posypcie cukrem i pieczcie kolejne pół godziny.

Czas podać tartę z lodami śmietankowymi

Upieczoną tatrę należy ostudzić, aby nie rozpadła się przy wyjmowaniu. Następnie posypcie ją cukrem pudrem i serwujcie na ciepło z lodami śmietankowymi. Wasze podniebienie będzie w raju! Obłędne połączenie!

Komentarze